Als u eenmaal weet wanneer de nieuwe hamster in huis gaat komen, zult u een aantal voorbereidingen moeten treffen. U doet er verstandig aan een aantal zaken al in huis te halen voordat de hamster in zijn nieuwe huis arriveert.

Transportbox

Een transportbox of reiskooi kan heel handig zijn als u de hamster gaat ophalen, maar bijvoorbeeld ook wanneer het diertje naar de dierenarts moet. Een geschikte, stevige transportbox is duurzaam en maakt het vervoer voor zowel het dier als voor u een stuk veiliger. Daarnaast kunt u dit boxje ook eenvoudig gebruiken om de hamster tijdelijk in te zetten terwijl u bijvoorbeeld het hok schoonmaakt.

Hok

Het eerste wat u moet hebben voordat u een hamster in huis haalt is een hok. Als u een hok aan gaat schaffen zijn er een aantal dingen waar op gelet moet worden. Allereerst moet het hok groot genoeg zijn voor de hamster om zich in te kunnen voortbewegen. Belangrijk is daarbij dat u een kooi uitzoekt waaruit de hamster niet kan ontsnappen. Bij een traliekooi bijvoorbeeld moeten de spijlen een dusdanige tussenafstand hebben dat de hamster er niet tussendoor past. Hamsters zijn namelijk zeer goed in ontsnappen doordat ze zich heel plat kunnen maken. Zo plat blijken ze ineens wel door de tralies te passen.Waar u zeker ook naar moet kijken is dat het hok veilig en makkelijk schoon te houden is. U moet tevens in elk hoekje kunnen komen met uw hand om een onwillige bewoner te kunnen pakken, want het enige onbereikbare hoekje hebben ze gauw gevonden.
Na aanschaf is ook de plaatsing van het hok een punt van aandacht. Zorgt u er te allen tijde voor dat het hamsterverblijf niet op de tocht staat of op een vochtige plaats, want tocht, temperatuurschommelingen en vocht zijn de grootste vijanden van uw knaagdier.

Bodembedekking

Bij bodembedekkers wil stof nog wel eens problemen opleveren voor de ademhaling. Zoek dus een stofvrije bodembedekker uit, zoals fijn gehakseld stro, sommige kattengritkorrels en beukensnippers. Nadeel van stro en hooi als bedekking, is dat het slecht urine opneemt. Het wordt dan ook vaak als bovenlaag gebruikt op een andere, beter absorberende laag. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze uit het nog altijd groeiende assortiment.

Waterbakje of drinkfles

Alle dieren moeten altijd vers water tot hun beschikking hebben. Ook als ze niet veel lijken te drinken. Het voordeel van een drinkflesje is dat het water minder snel vies wordt en dat er minder makkelijk geknoeid wordt. Iets wat voor u en uw huisdier gemak oplevert. U hoeft immers alleen het waterpeil in de gaten te houden en eens per dag het water te verversen, in plaats van dat u constant moet kijken of het water niet is bevuild of omgegooid. In dit laatste geval moet u niet alleen het water bijvullen, maar ook nog eens extra het hok schoonmaken.
Vraag wel bij aanschaf van uw hamster of het dier gewend is om uit een flesje te drinken. Niet alle dieren snappen hoe het werkt dus soms is er geen andere optie dan het gebruik van een los bakje. Zorg er dan wel voor dat het bakje niet makkelijk kan worden omgegooid, maar wel eenvoudig te pakken en te verschonen is.

Voerbakje

Bij knaagdieren moet een voerbakje eigenlijk maar aan één eis voldoen, namelijk dat het knaag-veilig is. Handig is het ook als een bakje kan worden vastgezet óf zwaar genoeg is om het op zijn plek te houden.
Soms wordt voer ook wel eens los in het hok gegooid. Een groot voordeel hiervan is dat het huisdiertje op die manier langer bezig is met voedsel verzamelen. Dit zelf voedsel zoeken lijkt veel meer op hoe ze in de natuur aan hun eten moeten komen. En daarnaast houdt het uw huisdier ook lekker bezig als u zelf even geen tijd hebt om hem aandacht te geven. Nadelen van deze methode van voeren zijn dat niet precies duidelijk is hoeveel de hamster eet, en dat er ook een gedeelte verloren gaat met het schoonmaken van het hok. Daarbij is het minder hygiënisch dan als het in een bakje wordt aangeboden.

Voeding

Knagers zouden zelf een gevarieerd dieet kiezen. U moet diezelfde variatie aan voedingsstoffen bieden, maar dan in de vorm van speciale brokken voor de hamster. Hier zit alles in wat het diertje nodig heeft en u hoeft daarnaast veelal alleen nog ruwvoer te geven voor het kauw- en knaaggedrag en verder niets. Maar natuurlijk mag u uw hamster zo nu en dan verwennen met iets lekkers. Wie weet heeft hij of zij wel een lievelingssnack of lievelingseten. Houdt wel altijd in de gaten dat uw hamster niet te zwaar wordt. Er zijn twee soorten van deze complete voeders. Ten eerste de standaard brokken die er allemaal hetzelfde uitzien. Ten tweede de gemengde vorm die er misschien wel meer gevarieerd uitziet, maar dit vaak niet is. Veel knaagdieren vinden bepaalde dingetjes uit het gemengde voer lekkerder dan andere brokjes en dus eten ze die lekkere eruit en laten de rest liggen. De geperste korrels worden dan slecht gegeten. Een soortgenoot in hetzelfde hok die wat minder dominant is krijgt die groene brokjes dus juist niet. Het ziet er dus wel leuker en gezonder uit, maar het pakt vaak anders uit. Beter is het dus als u alleen de geperste brokken geeft.

Schuil- en slaaphuisje

Knaagdiertjes vinden het fijn om te schuilen en te slapen op een veilig plekje waar ze niet van alle kanten ‘aangevallen’ kunnen worden. Belangrijk is vooral dat de hamster genoeg ruimte heeft. Ook als de hamster zijn wangen heeft volgestopt met eten moet hij nog in zijn huisje passen. Of het huisje mooi is maakt voor u misschien wel uit, maar is voor de hamster niet van belang. Veiligheid is wel belangrijk. Kies een huisje waarvan het niet schadelijk is als er wat wordt opgegeten.
Wat vaak vergeten wordt is dat ook in deze slaaphuisjes een goede ventilatie van belang is. Is dit niet het geval dan kan een verhoogde vochtigheid en condensvorming zorgen voor een longontsteking.

Speelgoed

Voor knaagdieren is bijna alles speelgoed. Er is dan ook een heleboel te vinden in onze winkel, van laddertjes, klimtouwen en loopwielen naar hangmatten en dekentjes. Niet al het speelgoed zal door alle knaagdieren worden gebruikt. Let daarop bij aanschaf. Vaak staat er op het speelgoed met afbeeldingen aangegeven voor welke diertjes het geschikt is.