Één van de hobby’s en specialiteiten van Kooistra Tuin & Dier is Gazons en alles wat hiermee van doen heeft. Als u zich aan de door ons opgestelde doordachte gazontips houdt, zal de volgende slogan door u doorbroken kunnen worden. Het gras van de buurman is altijd groener!

Hier volgens onze gazontips in 4 stappen

Stap 1 Kalk  Januari-Maart

Om uw gazon mooi te krijgen en te houden dient u zich aan een aantal basisregels te houden. Het is belangrijk om minimaal één keer per jaar uw gazon te voorzien van stuifvrije kalk met zeewier of korrelkalk voorzien van vijftien procent magnesium voor een snel groen-makend gazon.

De benodigde hoeveelheid stuifvrije kalk is afhankelijk van de grondsoort, ca. 10kg. per 50m2.

Kalk heeft een hoog bindende waarde en zorgt ervoor dat de meststoffen welke u later in het seizoen toevoegt beter worden opgenomen door het wortelgestel. Stuifvrije kalk vormt als het ware een soort netje onder uw graszode en voorkomt dat de meststoffen voor een groot gedeelte wegspoelen met het regenwater. Tevens beïnvloed kalk de zuurgraad van uw grond, de ideale zuurgraad voor gras is tussen de 5,5 en 7 PH.

Kalk is dus geen mosdodend product, maar door de betere opname van de meststoffen zal de hoeveelheid mos wel verminderen.

Stap 2 Ijzersulfaat  Maart-Mei

Wanneer er zich mos in uw gazon bevindt, is het belangrijk dat u dit behandelt met ijzersulfaat.

De benodigde hoeveelheid is ca. 1kg. per 20m2.

De beste werkwijze is dit in een kunststof gieter te mengen met water, meng 0,5kg met 10l water. Het mos wordt zwart/bruin wat inhoud dat het dood is. Let erop dat het mengsel niet op tegels, planten of kleding terecht komt, ijzersulfaat geeft roestvorming welke zeer lastig tot niet te verwijderen is.

Stap 3 Verticuteren, na het behandelen met ijzersulfaat

Na het doden van het mos in uw gazon gaat u het verticuteren, voor de kleinere gazons verkopen wij verticuteer harken voorzien van messen en wieltjes, voor de grotere gazons verkopen en verhuren wij verticuteer machines welke door een elektromotor of een benzine motor worden aangedreven. Hier zijn vele verschillende soorten is te verkrijgen, het is belangrijk dat de machines voorzien zijn van een sterke motor en het liefst de mossen verwijderen met sterke messen. Dit om het resultaat zo optimaal mogelijk te krijgen.

Stap 4 Bemesten, na het gazon te hebben geverticuteerd 

Na het verticuteren en het afval te hebben verwijderd gaat u uw gazon bemesten, dit is het beste te doen met koemestgranulaat. Koemestgranulaat is vrij van ongerechtigheden en geeft een geleidelijke en langdurige groei, ook spaart u het bodemleven en bevordert het de structuur van uw grond. Dus gebruikt geen geperste koemestkorrels of iets dergelijks waar bijvoorbeeld stro in kan zitten, dit geeft namelijk veel meer risico op onkruiden.

Benodigde hoeveelheid Koemestgranulaat is ca. 1l per 4m2.

Juni – Juli 

Als zomerbemesting adviseren wij Mengmest 12-10-18 te gebruiken, ter voorkoming van verbranding. 12-10-18 = N.P.K. = stikstof + fosfor + kali.

Benodigde hoeveelheid Mengmest 12-10-18 ca. 5kg. per 100m2.

Na de laatste maaibeurt, Oktober – November

Als laatste bemesting adviseren wij om in het najaar superfosfaat te gebruiken, Superfosfaat is een groeistof voor het wortelgestel. Het wortelgestel groeit namelijk het meest is het najaar.

Benodigde hoeveelheid Superfosfaat ca. 5kg. per 100m2.

Tot slot

Mos en onkruiden worden voornamelijk veroorzaakt door

– Te vochtige omstandigheden, oplossing draineren

– Te weinig bemesten, minimaal drie keer per jaar

– Te veel schaduw, hoge struiken of bomen

– Te kort maaien, minimaal 3cm. en voor de winter minimaal 4cm.

Ook voor de bestrijding van gazon-onkruiden hebben wij meerdere producten op voorraad, o.a. gazonmest met onkruidverdelger of gazonnet, een spuit of gietmiddel om de meest voorkomende gazon-onkruiden te bestrijden. Deze middelen werken het beste bij groeizaam weer, dit is meestal rond half mei.

Ervan uitgaande dat uw grond niet zwaar verontreinigt is, zult u nu veel minder last hebben van mos en onkruiden en kunt u meer genieten van uw gazon.

Ook kunnen wij u adviseren over de voor u meest geschikte gazonmaaier, eventuele garantie en onderhoudswerkzaamheden worden gedaan in onze eigen werkplaats. Een goede gazonmaaier met een scherp mes zorgt absoluut voor een mooier gazon. Voor ieder type gazon hebben wij de perfecte machine in het assortiment.

Wanneer u zich aan de gazontips houdt, geld de slogan, buurmans gras is niet altijd groener!