Als u eenmaal weet wanneer de nieuwe cavia in huis gaat komen, zult u een aantal voorbereidingen moeten treffen. U doet er verstandig aan een aantal zaken al in huis te halen voordat de cavia in zijn nieuwe huis arriveert.

Transportbox

Een transportbox of reiskooi kan heel handig zijn als u de cavia gaat ophalen, maar bijvoorbeeld ook wanneer het diertje naar de dierenarts moet. Een geschikte, stevige transportbox is duurzaam en maakt het vervoer voor zowel het dier als voor u een stuk veiliger. Daarnaast kunt u dit boxje ook eenvoudig gebruiken om de cavia tijdelijk in te zetten terwijl u bijvoorbeeld het hok schoonmaakt.

Woonverblijf

Bij aankoop van een woonverblijf voor een cavia is het van belang of het diertje binnen of buiten gehuisvest gaat worden. Voor binnenshuis een plastieken tralie-kooi en voor buitenshuis is eerder een houten kooi geschikt. Een cavia vindt het fijn als hij veel bewegingsruimte heeft, probeer daarom een zo groot mogelijk verblijf aan te schaffen, voor een buitenverblijf kunt u ook een grote loopren aanschaffen of zelf maken.

Bodembedekking

Bij bodembedekking is het belangrijk dat het vocht heel goed absorbeert en gemakkelijk te verschonen is, houtvezel met hierop een dun laagje stro of hooi is hiervoor uitermate geschikt.

Benodigdheden in de kooi

  • Nachthokje om te slapen of om zich te kunnen verbergen.
  • Zwaar drinkbakje (zodat ze dit niet makkelijk kunnen omstoten) of een drinkflesje (= dit is hygiënischer) : ververs het water iedere dag.
  • Zwaar eetbakje

Voeding

  • Hooi! Cavia’s zijn echte planteneters en hun darmstelsel is helemaal afgesteld op vezelrijk voer.
  • Caviavoeding: droge korrels
  • Vitamines! Geef zeker extra vitamine C (als korrels, druppels, poeder, …) Cavia’s kunnen dit zelf niet aanmaken en dit moet dus extra bijgeven worden, anders kunnen ze ernstig ziek worden!
  • Groenvoer: Geef dit pas na 2 maanden gewenning! (Opletten met wortels en appels! Ze bevatten veel suikers en sommige jonge cavia’s krijgen makkelijk diarree hiervan.)
  • Knabbeldingetjes en snoepjes (met mate o.w.v. overgewicht!): gedroogd brood, rozijntjes, tarwe-aren, hooistaafjes, knaagsteen, mineralenbloc, …