Als u eenmaal weet wanneer de nieuwe kitten of kat in huis gaat komen, zult u een aantal voorbereidingen moeten treffen. U doet er verstandig aan een aantal zaken al in huis te halen voordat de kitten of kat in zijn nieuwe huis arriveert.

Etensbak

Het materiaal van de etensbak (ken) kan rvs zijn, aardewerk of bakjes van zeer harde kunststof. U kunt verschillende etensbakken aanschaffen, 1 voor de droge kattenbrokjes, 1 voor blikvoer, 1 voor als u vers vlees of vis geeft. Die voor de droge brokjes regelmatig reinigen. De bakjes voor blikvoer en vers voer elke dag schoonmaken. Als u meerdere katten hebt, dient u te zorgen dat er meerdere etensbakken staan, evt. op verschillende plaatsen in huis.

Eten voor de kat

Dit kunnen zijn, droge brokjes, blikvoer of vers vlees. Let er goed op dat u vers vlees neemt die speciaal voor katten is samengesteld. Hierin zitten alle vitaminen en bestanddelen die een kat nodig heeft. Brokjes, blikje en vers vlees zijn in diverse diëten verkrijgbaar.

Drinkbak

Materiaal zie etensbak. Ververs elke dag het water en zorg dat de bak schoon blijft. Als u meerdere katten hebt, zet dan meerdere drinkbakken neer verspreid door het huis.

Kattenbak

Hier zijn diverse uitvoeringen in. Heeft u een grote kat, koop dan ook een grote bak. Zet nooit de kattenbak dicht bij het eten van de kat. U wilt toch ook niet eten op de wc? Sommige kattenbakken hebben een klepje tegen de stank, maar niet iedere kat vindt dit plezierig. Een kat gaat van nature zijn behoefte niet in een donker hol doen, dus de bakken kunnen als tegennatuurlijk ervaren worden. Om deze reden zijn er katten die daarom de kattenbak gaan mijden en hun behoefte ergens anders gaan doen. Niet de kat straffen, maar het klepje of zelfs de kap verwijderen zou een eenvoudige oplossing kunnen wezen.

Kattengrit

Er zijn heel veel soorten grit. U zult zelf uit moeten vinden wat u en vooral uw kat plezierig vinden. Pas op met klontvormend grit als u een erg jong kitten hebt, jonge kittens willen wel eens grit eten en dat mag echt niet bij klontvormend grit. Dit is niet goed voor de maag en ingewanden van de kitten dan kunt u beter hout korrels nemen.

Schepje

Om de uitwerpselen (drolletjes en plasjes als u klontvormend grit gebruikt) uit de kattenbak te scheppen heeft u een kattenbakschepje nodig. Dit kunt u bij ons kopen. Schep elke dag de drolletjes uit de kattenbak als u uw kat zindelijk wilt houden en maak regelmatig de gehele kattenbak leeg, daarna goed huishoudelijk schoonmaken en met nieuw grit weer vullen.

Slaapmandje

Katten vinden het heerlijk om weg te kruipen in een zacht mandje of een dik kussen. En graag een paar op verschillende plaatsen.

Krabpaal

Iedere kat wil zijn nagels verzorgen en heeft daar een krabpaal voor nodig. Helaas zijn katten niet kieskeurig in hun keuzes voor iets als krabpaal. Ze gebruiken net zo makkelijk uw dure meubelen als een speciaal daarvoor aangeschafte krabpaal. Maar als u niets aanschaft, weet u zeker dat de kat uw meubels zal gebruiken. Om de kat naar de krabpaal te lokken, kunt u er eventueel kattenkruid of lavendel op smeren. De geur hiervan vinden katten erg aantrekkelijk en kan ze misschien verleiden om hier te gaan krabben.

Speeltjes

Deze zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van uw kitten en voor het vermaak van elke kat. Wij hebben hier een groot assortiment in. U zult al snel ontdekken dat uw kat een voorkeur heeft voor bepaalde speeltjes. Uiteraard staan de zakjes met kattenkruid (vaak aangeduid met Cat Nip) op nummer 1!!, naast de speeltjes die het jachtinstinct aanwakkeren. Maar bij de laatste is vaak uw deelname vereist. Als u de hele dag werkt, is er nog een ‘speeltje’ waar u uw kat een heel groot plezier mee doet. Schaf niet 1 kat aan, maar neem twee of meerdere katten. Dan hebben ze gezelschap aan elkaar als u niet thuis bent. En u wordt dubbel zo hartelijk begroet als u thuis komt.

Draagmandje

Als uw kat mee naar de dierenarts moet voor de inentingen of hij is ziek, dan heeft u een draagmandje nodig. Er zijn vele soorten, maar niet ieder mandje is geschikt. Voor de kat is het belangrijk dat hij veilig zit, dus maar aan een kant vrij zicht, en de andere kanten veilig dicht of met kleine gaten voor de ventilatie. Neem altijd een harde draagmand, de kat vindt al dat gewiebel toch al niets en als u hem in een tas met slappe bodem doet, moet hij zich constant in evenwicht houden. En als hij ziek is, is dit niet plezierig. Let er op dat de mand stevig is en goed sluit. U wilt toch niet halverwege de rit er achter komen dat de mand open is en de kat gevlogen is of los in de auto loopt. Neem een draagmandje dat gemakkelijk goed schoongemaakt kan worden, voor het geval uw kat onderweg misselijk wordt of de ontlasting niet meer kan ophouden.

Kam of borstel

Voor de vachtverzorging van uw kat kunt u een kam of borstel aanschaffen. Voor een kortharige kat is een rubberen borstel of handschoen wel fijn om de dode haren te verwijderen. Voor een kat met langer haar is een kam met grove tanden wel fijn. Maar doe voorzichtig. Als u een klit tegen komt, maak die dan voorzichtig los met de vingers en haal er dan weer de kam door. Niet botweg die klit er uit trekken, dat doet pijn! Als u er een spelletje van maakt zal uw kat de vachtverzorging zeer gaan waarderen, als u het een dwingend iets gaat maken dat ook nog als vervelend wordt ervaren, kan het een hele strijd worden. En ik garandeer u, u verliest.
Om te kijken of de kat ongewenste gasten heeft, zoals vlooien, is een vlooienkam voor korthaar katten erg gewenst. U kunt de kat controleren op vlooien door de vacht voorzichtig terug te slaan (als u kat het niet erg vindt, kunt u ook zachtjes blazen) en te kijken of u vlooien ziet of kleine zwarte spikkeltjes ziet. Dat kunnen zandkorreltjes zijn, maar het kunnen ook vlooienpoepjes zijn. Dit kunt u controleren door er een paar in een kommetje met water te doen. Kleur het water rood, dan zijn het vlooienpoepjes. Vlooien eten namelijk bloed en poepen dat ook weer uit. Dan zult u de kat moeten kammen en de vlooien moeten vangen. Maar nog beter is het een goed vlooienmiddel bij ons te halen en uw kat daar regelmatig mee te behandelen. Zeker als ze vrij buiten mogen lopen, maar ook als u honden heeft is dit aan te bevelen. Vergeet niet de omgeving en de auto mee te behandelen.

Kattenluik

Indien uw kat naar buiten mag, tuin, balkon of kattenren is het handig om een kattenluik te nemen in de deur. Dan hoeft u niet steeds als portier dienst te doen. Ook hier zijn weer vele soorten in. Er zijn hele simpele, flip-flop luikjes, er zijn luikjes met een identificatiechipje, de kat krijgt een halsbandje (met een elastieken stukje in dat bandje) om waarin een chipje zit dat past bij het chipje in het luik. Daarom kan alleen deze kat hier naar binnen en krijgt u geen bezoek van buurkatten. Als u veel katten hebt die druk gebruik maken van het luik is het misschien een idee om het kleinste hondenluik te nemen. Dat is steviger en kan meer omgaan met druk kattenverkeer en -geweld van hard er doorheen lopen.

Halsbandje

Hier is alleen een waarschuwing op zijn plaats. Sommige mensen vinden het zielig dat katten vogels vangen, tja, het is de natuur, net als dat wij alles eten dat in de supermarkt ligt. En omdat ze het zielig vinden doen ze de kat een halsbandje om met een belletje, denkende dat dit voorkomt dat de vogels gevangen worden. Als u hier toch toe besluit, let er dan op dat er een elastieken stukje in dat bandje zit. Mocht de kat dan met het bandje ergens achter blijven hangen, dan kan hij zijn kop er uit wringen en hangt hij zich niet op. U wilt toch niet de vogeltjes redden en de kat zich op laten hangen?

Gras

Katten die binnen worden gehouden kunnen behoefte hebben aan gras. Hier kauwen ze graag op. U kunt kant-en-klaar-bakjes kopen met kattengras (zoals het heet). Maar u kunt ook zelf een beetje gras zaaien in een bakje en dit steeds opnieuw doen voor vers gras, ze vinden ook kattenkruid lekker. Ook hier is het weer de voorkeur van de kat die uitmaakt wat het beste bevalt.