Als u eenmaal weet wanneer het nieuwe konijn in huis gaat komen, zult u een aantal voorbereidingen moeten treffen. U doet er verstandig aan een aantal zaken al in huis te halen voordat  het konijn in zijn nieuwe huis arriveert.

Transportbox

Een transportbox of reiskooi kan heel handig zijn als u de konijn gaat ophalen, maar bijvoorbeeld ook wanneer het diertje naar de dierenarts moet. Een geschikte, stevige transportbox is duurzaam en maakt het vervoer voor zowel het dier als voor u een stuk veiliger. Daarnaast kunt u dit boxje ook eenvoudig gebruiken om de cavia tijdelijk in te zetten terwijl u bijvoorbeeld het hok schoonmaakt.

Woonverblijf

Het eerste wat u moet hebben voordat u het konijn in huis haalt is een hok. Als u een hok aan gaat schaffen zijn er een aantal dingen waarop gelet moet worden. Allereerst moet het hok groot genoeg zijn voor het konijn om zich in te kunnen voortbewegen. Belangrijk is tevens dat u een kooi uitzoekt waaruit het konijn niet kan ontsnappen. En dat geldt niet alleen voor het moment waarop het hok nog in goede staat is, maar ook als de dieren trachten de boel kapot te maken. Konijnen, en vooral mannetjes, hebben namelijk zeer krachtige kaken. Niet al te dik ijzeren gaas knagen ze zich makkelijk een weg door naar buiten.

Waar u ook zeker naar moet kijken is dat het hok veilig en makkelijk schoon te houden is. U moet tevens eenvoudig overal kunnen komen met uw hand om een onwillige bewoner te pakken, want het enige onbereikbare hoekje of de perfecte ontsnaproute hebben ze gauw gevonden.

Na aanschaf is ook de plaatsing van het hok een punt van aandacht. Zorgt u er te allen tijde voor dat het konijnverblijf op een geschikte plek komt te staan, want tocht, temperatuurschommelingen en vocht zijn grote vijanden van uw langoor. Laat de temperatuur ook nooit boven de 25 graden komen. Bij het van binnen naar buiten verplaatsen, of andersom, is het belangrijk dat de temperatuursverschillen zo klein mogelijk zijn en de overgang geleidelijk gaat.

Het buitenhok

Een konijn is een sociaal dier, dat gezelschap en aandacht nodig heeft. Hoe riant het hok of de ren ook is, een konijn is niet gelukkig als hij daar dag en nacht alleen moet zitten. De ervaring leert dat een buitenkonijn vooral ‘s winters eenzaam is. Door koud en guur weer is de animo om een paar uur met een buitenkonijn door te brengen niet groot. Het konijn naar binnen halen om te spelen is af te raden vanwege het grote temperatuursverschil. Dit werkt ziekte in de hand. Verder zijn de meeste konijnen bang om heen en weer gedragen te worden, waardoor ze agressief gedrag kunnen gaan vertonen.

Een buitenhok moet op een luwe plek staan, wind of regen mogen niet in het hok slaan. Het beste is de opening op het oosten te zetten. Op zonnige dagen moet het konijn voldoende schaduw hebben want een konijn raakt snel oververhit en kan daardoor sterven. Het hok dient aan de binnenkant onbewerkt te blijven, en aan de buitenkant wind- en waterdicht gemaakt worden.

Als een konijn altijd in een buitenhok wordt gehouden krijgen ze vanzelf een dikkere vacht in de winter. In combinatie met een dikke laag stro en een plek niet ver van het huis, kan hij het vaak prima uithouden. Maar houdt u in de gaten dat het niet te koud wordt buiten, want bij zeer extreme temperaturen houdt ook een langoor het niet vol. Een bijkeuken of andere plaats in huis is dan een goede optie.

Bij een buitenren kan het konijn lekker vrijuit bewegen, maar zorg wel voor een gesloten bovenkant vanwege mogelijke vijanden die anders bij het konijn kunnen komen. Ook de onderkant moet gesloten zijn om te voorkomen dat het konijn zich een weg naar buiten graaft.

Bodembedekking

Bij bodembedekkers wil stof nog wel eens problemen opleveren voor de ademhaling. Zoek dus een stofvrije bodembedekker uit, zoals fijn gehakseld stro, sommige kattengritkorrels en beukensnippers. Nadeel van stro en hooi als bedekking, is dat het slecht urine opneemt. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Waterbakje of drinkfles

Alle dieren moeten altijd vers water tot hun beschikking hebben. Ook als ze niet veel lijken te drinken. Het voordeel van een drinkflesje is dat het water minder snel vies wordt en dat er minder makkelijk geknoeid wordt. Iets wat voor u en uw huisdier gemak oplevert. U hoeft immers alleen het waterpeil in de gaten te houden en eens per dag het water te verversen, in plaats van dat u constant moet kijken of het water niet is bevuild of omgegooid. In dit laatste geval moet u niet alleen het water bijvullen, maar ook nog eens extra het hok schoonmaken. Vraag wel bij aanschaf van uw konijn of het dier gewend is om uit een flesje te drinken. Vooral konijnen snappen niet altijd hoe het werkt als het niet is aangeleerd. Soms is er dus geen andere optie dan het gebruik van een los bakje. Zorg er dan wel voor dat het bakje niet makkelijk kan worden omgegooid, maar wel eenvoudig te pakken en te verschonen is.

Voerbakje

Bij langoren moet een voerbakje knaag-veilig zijn en het is handig als het kan worden vastgezet óf zwaar genoeg is om op zijn plek te blijven. Konijnen willen namelijk als ze de mogelijkheid hebben nog wel eens aan de wandel gaan met hun voer of drinkbakjes.

Soms wordt voer ook wel eens los in het hok gegooid. Een groot voordeel hiervan is dat het huisdiertje op die manier langer bezig is met voedsel verzamelen. Dit zelf voedsel zoeken lijkt veel meer op hoe ze in de natuur aan hun eten moeten komen. En daarnaast houdt het uw huisdier ook lekker bezig als u zelf even geen tijd hebt om hem aandacht te geven. Nadelen van deze methode van voeren zijn dat niet precies duidelijk is hoeveel het konijn eet, en dat er ook een gedeelte verloren gaat met het schoonmaken van het hok. Daarbij is het minder hygiënisch dan als het in een bakje wordt aangeboden.

Voeding

Een gezond dieet bestaat uit weinig droogvoer, onbeperkt hooi, voldoende groenvoer, af en toe fruit en altijd vers water. Onbeperkt hooi betekent dat een konijn dag en nacht over hooi moet kunnen beschikken. Het liefst krijgt een konijn tweemaal daags een verse pluk. Hooi mag niet oud en muf zijn, het moet geurig zijn en stofvrij. Hooi kan het beste worden gegeven in een hooiruif. Voeding is er in de vorm van speciale brokken voor het konijn. Hier zit alles in wat het diertje nodig heeft en u hoeft daarnaast alleen nog hooi te geven voor het maag-darmstelsel. Maar natuurlijk mag u uw konijn zo nu en dan verwennen met iets lekkers. Wie weet heeft hij of zij wel een lievelingssnack of lievelingseten. Houd wel altijd in de gaten dat uw konijn niet te zwaar wordt. Tevens kunnen verse groenten of fruit diarree veroorzaken als uw konijn daar niet aan gewend is. Ook bij verplaatsen van een konijn van binnen naar buiten, moet hij eerst langzaam worden gewend aan het eten van gras. Diarree kan ernstige gevolgen hebben.

Er zijn grofweg twee soorten complete voeders. Ten eerste de standaard brokken die er allemaal hetzelfde uitzien. Ten tweede de gemengde voeren die er misschien wel meer gevarieerd uitzien, maar dit vaak niet zijn. Veel langoren en knaagdieren vinden bepaalde dingetjes uit het gemengde voer namelijk lekkerder dan andere brokjes. Net als mensen eten ze het lekkere eruit en laten de rest liggen. Zij krijgen dus alleen die brokjes binnen. Een soortgenoot in hetzelfde hok die wat minder dominant is krijgt die lekkere juist niet. Het ziet er dus wel leuker en gezonder uit, maar het pakt vaak anders uit.

Schuil- en slaaphuisje

Langoortjes vinden het fijn om te schuilen en te slapen op een veilig plekje waar ze niet van alle kanten ‘aangevallen’ kunnen worden. In het wild leven konijnen niet voor niets in holen. Belangrijk is vooral dat het konijn genoeg ruimte heeft, want het meeste dat wordt verkocht is voor kleine knagers en daar passen konijnen niet in. Of het huisje mooi is maakt voor u misschien wel uit, maar is voor het konijn niet van belang. Veiligheid is wel belangrijk. Kies een huisje waarvan het niet schadelijk is als er deeltjes worden opgegeten.

Speelgoed

Een huiskonijn dat aan meubelen knaagt, of in de vloerbedekking graaft, is niet stout maar speelt. Een konijn moet spelen om lichamelijke redenen: energie kwijtraken, en om psychische redenen: voor afleiding. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat het huisraad gesloopt wordt! Daarom is het belangrijk dat een konijn speelgoed krijgt… Speelgoed wat afgestemd is op de natuurlijke behoeften van het konijn is het beste.

Graven en wroeten

Konijnen houden ervan om te wroeten en tunnels te graven. Kartonnen kokers van vloerbedekking kunnen prima dienen als tunnels. In het einde van zo’n koker kunnen kranten gepropt worden, zodat het konijn urenlang bezit is de kranten er uit te krijgen. Een tunnel kan ook eenvoudig gemaakt worden door een grote kartonnen doos aan de bovenkant dicht te plakken, en in de zijkanten een ruim gat uit te snijden. Een langere tunnel wordt op dezelfde manier gecreëerd door twee dozen tegen elkaar aan te schuiven. Een kartonnen doos, of een grote rieten mand gevuld met hooi en krantensnippers is een fijne graafplek voor uw konijn. Matjes van zeegras zijn ook geliefd bij veel konijnen. Een konijn dat graag in kleedjes, beddengoed of kussens graaft kunt u een oude handdoek geven, of een paar ‘eigen’ kussentjes. Als uw konijn hier van eet moet het weggehaald worden om een verstopping in de maag te voorkomen. Als uw konijn op een bepaalde plek in het tapijt graaft kunt u die plek beschermen door er een stukje oude vloerbedekking neer te leggen.

Knagen en scheuren

Voor de knaagbehoefte van het konijn hebben wij verschillende knaagproducten in het assortiment. Dit kunt u beter aanschaffen dan het konijn laten knagen aan alles wat bij hem in de buurt komt.

Gooien en klimmen

Veel konijnen vinden het leuk, ook in de kooi, om met allerlei dingen te gooien. Wij hebben verschillende konijnenspeeltjes te koop. Wel zijn er verschillende kattenspeeltjes die ook bij konijnen in de smaak vallen, zoals cylindervormige hardplastic kattenspeeltjes met een belletje, of een balletje van metaaldraad. Koop liever geen kattenspeeltjes voor uw konijn van rubber (kapotknagen/ opeten), en zorg ervoor dat ze spleten en gleuven hebben zodat uw konijn ze gemakkelijk met zijn tanden op kan pakken. Geef uw konijn in het begin zoveel mogelijk verschillend speelgoed. Konijnen vinden het leuk om zoveel mogelijk dingen te onderzoeken. Gaandeweg zal dan duidelijk worden waar de voorkeur naar uit gaat. Het ene konijn graaft het allerliefst, het andere konijn vindt knagen veel leuker. Als alleen maar een balletje of een stok gegeven wordt, is er grote kans dat het uw konijn er niet naar om kijkt. Net als hun wilde soortgenoten rusten tamme konijn graag ‘s middags, maar zijn ze ‘s ochtends en ‘s avonds het meest actief; gedurende die tijden zullen ze het meest met hun speelgoed bezig zijn. Wissel het speelgoed regelmatig af, geef wat andere dingen, zodat uw konijn zijn onderzoekingsdracht kan botvieren.